2013 napelem gyártói rangsora

A napelem gyártói rangsorban Kína a domináns.

KínaMegjelent az NPD Solarbuzz elemzése, melyben rangsorolja 2013 napelem gyártóit, a gyártott összesített teljesítmény alapján.

Az idei rangsorba már csak úgy lehetett bekerülni, hogy egy év alatt minimum 1GW teljesítményű napelem panel gyártását kell felmutatni. A ranglétrát vezető Yingli ezt erősen túl is teljesítette, mert ők érték el először egy év alatt a 3GW gyártott teljesítményt.

Összesen ez a 10 gyártó 2013-ban egy év alatt 18GW napelem panelt gyártott, ami 40%-al több, mint 2012-ben!

A ranglista nem mutat nagy meglepetéseket. Az első helyen ugyanúgy, mint a múlt évben, ismét a Yingli végzett. A cégek közül 7 kínai vagy kínában gyártat. A kivételek: Sharp Solar, First Solar és a Kyocera. Ketten estek ki a múlt évi listából, ők a Suntech és a Sunpower, a helyükre érkezők pedig a Renesola és a Kyocera.

Ami ebből a listából nem látszik, az a Trina hatalmas lendülete. Egy év alatt 60%-al nőtt a gyártásuk, és most az a céljuk, hogy ezen a napelem gyártói ranglistán az elsők legyenek. Az, hogy ilyen erős kínai erőfölény mellett két Japán gyártó is található a listán, annak köszönhető, hogy a Japán állam (részben Fukushima miatt) erősen támogatja a napelem rendszerek telepítését.

Helyezés Cégnév Ország
1. Yingli Green Energy Kína
2. Trina Solar Kína
3. Sharp Solar Japán
4. Canadian Solar Kína/Kanada
5. Jinko Solar Kína
6. ReneSola Kína
7. First Solar USA
8. Hanwha SolarOne Kína/Korea
9. Kyocera Japán
10. JA Solar Kína

Ez a folyamatosan erősödő kínai erőfölény volt az oka az Uniós napelem védővámok bevezetésének, bár utólag kiderült, hogy egy hibás elemzés volt az egész vita oka.


Vélemény, hozzászólás?