A megújuló energia ereje.

Fizetnek, ha használod az áramot!

A megújuló energia pénzt hozNémetországban, Magyarországgal ellentétben a nagyvonalú támogatások miatt nagy arányú a megújuló energia alapú energiatermelés. A napelem erőművek mellett a szélerőművek, víz- és biogáz erőművek is termelik az áramot.

Május 8-án a megújuló energia erőművek csúcson termeltek a szép napsütéses idő és az egyenletesen fújó szél miatt. Az energiatermelés ezzel a nagy termeléssel túlnőtt az igényen. Mivel több volt a termelés mint az energiaigény, ezért az áram ára jelentősen lecsökkent. Leállították azokat az erőműveket, melyek könnyen leállíthatók (pl. gázerőművek), de az áram ára az ipari fogyasztóknak még így is átkerült a negatív tartományba.

Azok az üzemek, melyek ebben az időszakban is áramot használva működtek, ezért pénzt kaptak. A korábban még csak játéknak gondolt megújuló energia az ország 63 GW energiaigényének a 87%-át, tehát 55 Gw-ot tudott termelni.

A tendencia ezzel viszont nem áll meg, hanem még tovább tart, mert pl. most készülnek egy nagyobb szélerőműpark telepítésére.
A korábbi napelem telepítés támogatások ugyan már nagyrészt megszűnnek és emiatt nagyobb napelem parkok újabb telepítése már nem várható, de a már elkészült rendszerek még 30-50 évig stabilan szolgáltatják az energiát.

Várható-e ez nálunk is? Az Unióban ugyan előírás a megújuló energia támogatása, de a Magyar energiatermelésben még csekély az aránya.

Az Uniós elvárás nem csak azért preferálja a megújuló energiát, mert védeni kell a környezetet, de a fosszilis energiaforrások ellátása egyre bizonytalanabb, az ipar pedig folyamatos és gazdaságos energiaellátást igényel.

Hosszabb távon tehát előbb vagy utóbb a megújuló energia lesz a megoldás, bár vannak olyan országok, melyekben gyorsabb és vannak, ahol lassabb az elterjedésük.

A hozzászólások le vannak tiltva.