A napelem mint környezetre veszélyes tárgy.

Valóban a napelem jelenti a veszélyt a Magyar természetvédelemre?

Veszélyes napelem2015 első meglepetése az volt, hogy megtudtuk, a napelem panel az egyik legveszélyesebb tárgy, ami a környezetünket rombolhatja.

Ha ezen meglepődött, akkor teljesen jogosan tette. Ez csak egy indok volt, mely alapján Magyarországon a termékdíjat kiterjesztették a napelemekre is.

A valóság ennek éppen az ellentéte. A napelem ugyanis jelenleg a leginkább környezetbarát energiatermelési megoldás. A gyártása során (a régi, mát elavult technológiákat kihagyva) nem születik környezetszennyezés, a működése során semmilyen szennyezés sem keletkezik, az újrahasznosítása 95-99%-os és szintén környezetbarát.

Akkor miért kell mégis kiterjeszteni a napelemre a termékdíjat? Sajnos mi nem tudjuk a választ.

Máshol kedvezményes kölcsönnel támogatják a napelemeket, mert ebben látják a jövőt. Oroszország, ahol a fosszilis energiahordozókra épül az egész ország és a külkereskedelem, ott is a napelemben látják a jövőt.

Nálunk az utóbbi 20 évben a megújuló energia támogatások is csak ígéret szintjén léteznek, így a termékdíj kiterjesztése Magyarországon még későbbre tolja a napelem térhódítása.

A hozzászólások le vannak tiltva.