A napelemek több napfényt akarnak

A gyerekek játéka segíti a napelemek fejlesztését.

NagyítóA napelemekről annyit már mindenki tud, hogy minél több napfény éri, annál több energiát termel.

Eddig a fejlesztések a cellák hatékonyságát növelték, a napelem feszültségét emelték, most egy új ötlet bukkant fel.

De jó lenne, ha össze lehetne gyűjteni rá ugyanúgy a fényt, mint ahogy a nagyító összegyűjti a napenergiát egy pontba. Nos, ez a technika már létezik, és koncentrált fotovoltaikus napelem a neve, angolul rövidítve CPV.

Miért nem hallottunk róla eddig? Az ára miatt. Egy hagyományos napelemhez képest az itt használt napenergia gyűjtő lencsék sokba kerülnek. Mint minden technika, ez is folyamatosan fejlődött, és ma már az egyre nagyobb mennyiségű gyártás miatt az ára elkezdett csökkenni. Családi méretű napelem rendszerekhez még így is magas a költsége, de ipari napelem erőművek esetében már gazdaságos a használata. Emiatt a következő években erőteljes felívelés várható a koncentrált napelemek telepítésében.

Az IHS tanulmánya szerint a mostani 2013-as telepítési méretről, a 160MW-ról 2020-ra 1362MW-ra nő a CPV erőművek telepítése. Ez 750%-os növekedésnek felel meg.

Mivel a rendszer telepítési költségei még magasabbak, mint a hagyományos napelem rendszerek költségei, így a gyártók a megtérüléssel és a nagyobb energiatermeléssel mutatnak rá a CPV versenyképességére. Ezek a panelek ugyanannyi élettartam alatt bizonyos régiókban ma már gazdaságosabbak is lehetnek a hagyományos napelemeknél. Nem a kezdeti költségek miatt, mert azok még magasabbak, hanem az élettartamuk során megtermelt több energia miatt.

Ha pedig ezt a nagyobb energiamennyiséget megfelelő módon tárolni tudjuk, a napelem és akkumulátor párosa szolgáltatófüggetlenséget és így energiaszámla nélküli életet is tud biztosítani.


Vélemény, hozzászólás?