Akkumulátor és napelem közös jövője

Napelem energiatermelés és akkumulátoros tárolás nagyban.

Akkumulátor napelemhezA napelem régóta ismert és használt energiaforrás és most kapott egy nagyszerű “társat”, az akkumulátort.

Az akkumulátor már szintén régóta használt eszköz, csak a méretek voltak kisebbek. Eddig órákban, telefonokban, számítógépekben voltak, természetesen ennek megfelelő teljesítményű és méretű példányok.

Amikor megjelentek a nagyobb teljesítményigényű és hosszabb energiatárolást igénylő rendszerek, akkor nem volt megoldás.

A modern okostelefonok és notebook-ok használatának az egyik korlátja pont a gyorsan elfogyó energiaellátás. A gyártók el is kezdték fejleszteni azokat a módszereket, amivel valamennyire későbbre tudják tolni a lemerülés idejét, de ez csak félmegoldás.

Amikor először megjelentek az elektromos autók, nagyságrendi különbség volt az igények és a lehetőségek között. A Tesla alapítója Elon Musk és a világ egyik leggazdagabb embere Warren Buffet is akkumulátor gyárba fektette pénzét. Mindketten azt nyilatkozták, hogy az új fejlesztésű és nagy kapacitású akkumulátoraik egyik fő piaca a napelem rendszerek energiatárolása lesz.

Nemsokára tehát eljön az az idő, mikor otthonunk energiával is önellátó lesz. Ez Németországban már nem távoli jövő, hanem mai realitás, mert Szász-Anhalt tartományban már épül is egy teljes település energiatárolására képes akkumulátor rendszer, mely a településen termelt napenergia és szélenergia tárolását oldja meg.

A hozzászólások le vannak tiltva.