Az IKEA nem Magyarországra hozza napelemeit.

Az IKEA nem Magyarországra hozza napelemeit.

IKEA és a napelemTermékpaletta bővítéséhez más országot választott az IKEA Magyarország helyett.

Angliában az IKEA már több éve árusítja a napelem rendszer csomagját, aminek felszerelésében természetesen segítenek a cég szakemberei. A legújabb, 2016-os IKEA Family Magazinban van egy érdekes információ arról, hogy Anglia után még 12 országban fogják forgalmazni a napelem készletet. Mivel nem szerepelnek a magazinban az országok, ezért a Pénzcentrum felvette a kapcsolatot az Ikeával.

A válaszban két országot, Hollandiát és Svájcot megneveztek, a többiről még nem adtak ki információt. A Magyarországi értékesítésről és árakról “egyelőre nem tudnak bővebb információval szolgálni”. Magyarul Magyarország még nem szerepel a célországok között. Valószínűleg a legfontosabb szempont az országok kiválasztásában a rendszerek telepítésének minél gazdaságosabb volta. Ezen kívül valószínűleg sokat nyomott a latban a támogató vagy akadályozó környezet.

Magyarország viszont ebből a szempontból Európában a legrosszabb helyzetben van. A telepítés bürokratikus és hosszú időt igénylő folyamat, melyhez minden év újabb akadályokat hoz, mint például a napelem adó, a lakossági pályázatok éa a METÁR támogatási rendszer hiánya.

Érthető hát, ha az IKEA nem Európa napenergiában egyik leggazdagabb országát választotta a saját napelem rendszereinek a terjesztéséhez. Reméljük, előbb vagy utóbb eltűnik ez a sok akadály, ami miatt már skandináviában is több a napelem, mint Magyarországon.

A hozzászólások le vannak tiltva.