Az Otthon Melege módosítás hátránya

Megváltoztatták az Otthon Melege lakossági energetikai pályázat igénylésének a paramétereit.

Manap logoA változásnak vannak előnyei és vannak hátrányai is. Az előny, hogy több különböző lehetőség van a támogatás igénylésére. A hátrány viszont az, hogy ki lehet kerülni a megújuló energia használatát.

A MANAP, a Magyar Napelem iparági egyesület ki is adott erről egy sajtóközleményt.

Magyarországon a pályázatok nagy része a hőszigetelést és az ablakcserét támogatja, szinte nincs is olyan lakossági pályázat, ahol például a napelemeket is támogatják. A mostani módosítás is azt valószínűsíti, hogy a pályázat teljes összege szigetelésre és ablakcserére fordítódik. Ez is fontos feladat, de így egyoldalú lesz a támogatás felhasználása.

Jelenleg Magyarországon a napelemek terjedésének az egyik legnagyobb akadálya a támogatások teljes hiánya. Emellé jött be az a kormányzati elv, hogy az energetikai pályázatoknál hátrányt jelent vagy kizáró ok a napelem használata. Az MFB által nemsokára elinduló 0%-os energetikai felújításra és korszerűsítésre használható hitelben például kizárták a napelemekre történő felhasználást. Mintha a napelem nem segítené a környezetvédelmet és nem tisztán termelné az energiát.

A napelem támogatás hiányának előbb vagy utóbb Uniós büntetés lesz a vége.

A 2020-ra bevállalt Magyar megújuló energia arány az egyik legalacsonyabb az unióban, de még most is lemaradásban vagyunk.

A hozzászólások le vannak tiltva.