Eddig tartott az Otthon Melege

Pár óráig tartott az Otthon Melege.

Az Otthon MelegeAz Otthon Melege lakossági energetikai pályázat augusztus 15-én nyílt meg és ezen a napon el is fogyott a teljes keret. Hogyan lehetett ez?

Utoljára öt éve volt ilyen pályázat, a ZBR, és ez is pár óra alatt elfogyott. A lakosság nagyon várja és igényli az ilyen pályázatot, nem ritka az, hogy évekig halogatják a felújításokat és a fejlesztéseket az elnyerhető “ingyen” pénz érdekében. Az öt éve várakozó lakosság a 3 millió felújításra váró ingatlannal ennek a többszörösét is felhasználná energetikai korszerűsítésre és a megújuló energiára. A pénzt ugyanis csak erre a két célra lehetett felhasználni és a támogatás mértéke is a felújítás összetettségétől függött.

Az 5 milliárd forintból így kb. 3500 család kapott átlagosan 1,4 millió forintot.

Mivel a pályázat feltételeit az első kihirdetéshez képes többször módosították (a megújuló energia hátrányára), ezért valószínűleg a pénz nagy részét úgy mint legutóbb a ZBR-ben, a szigetelés és az ablakcsere vitte el.

A későbbiekben kedvezményes hitelek várhatók a vissza nem térítendő pályázatok helyett. Ez a megoldás az előrejelzések szerint lényegesen kevésbé vonzó, de ha csak ez van, akkor ebből kell építkezni.

A hozzászólások le vannak tiltva.