Földgáz előállítása napelemmel

Földgáz előállítása napelemmel

Ez nem vicc, hanem egy beadott szabadalom. A napelem kicsit szokatlan hasznosítása, de ha beválik, megoldja korunk energiaválságát úgy, hogy nem kell mindent lecserélni.

A módszer a fotoszintézis egy érdekes másolata. A fotoszintézis -mint a napelem- a fény energiája segítségével köti meg a levegőből a szén-dioxidot, és oxigént bocsájt vissza a légkörbe.

Az itt megvalósított modell víz, szén-dioxid felhasználásával metánt állít elő, ami a földgáz fő alkotóeleme. Emiatt az így előállított tiszta természetes gáz minden egyéb feldolgozás nélkül közvetlenül helyettesítheti a földgázt.

Egy speciális nanorészecske réteg segít a fény energiája segítségével szétválasztani a vizet, és az így felszabaduló hidrogént reagáltatják a szén-dioxiddal. A reakció eredménye többek között a metán, amit vagy azonnal fel lehet használni vagy össze lehet gyűjteni későbbi erőművi, gyárbeli, otthoni vagy járműbeli felhasználásra.

A HyperSolar ügyvezető igazgatója, Tim Young szerint a világ 2035-re úgyis túllép a szénen, és a következő energiahordozó a természetes gáz lesz.

Ezzel nem csak egy kifogyhatatlan energiahordozót nyerhetünk, de a légkörben levő szén-dioxid lekötésével még a légkör melegedése ellen is sokat tehetünk.


Vélemény, hozzászólás?