Hasznos tudnivalók

Honnan jön a napenergia?

NapenergiaMennyi energiát termel a Nap? Hogyan termeli? És a napcellák a Nap által biztosított energiának mekkora részét képesek elméletileg feldolgozni?

A nap számunkra elképzelhetetlen mennyiségű energiát termel. Ráadásul nem csak ma, de több millió éve teszi ezt, és még több millió éven keresztül képes erre. Erre az emberiség által jelenleg ismert leghatalmasabb forrást használja, ugyanazt, mint amit a hidrogénbombák. Mivel szerencsére ezt csak kísérletekben próbálta ki az emberiség, emiatt csak kevés embernek van konkrét “élménye” arról, mit is jelent ez. Talán egy kis segítséget ad az, hogy egy ilyen bomba beindításához is egy hagyományos atombomba kell. Ha viszont beindul, akkor az atombomba erejének sokszorosát produkálja.

Most akkor képzeljük el, hogy a nap belsejében egyszerre több millió ilyen hidrogénbomba robban fel minden másodpercben. Na erről az energiáról beszélünk.

Ez az energiamennyiség szerencsére elég messze van tőlünk ahhoz, hogy ne pusztítson el bennünket, de ahhoz elég közel van, hogy elég nagy mennyiség érjen el hozzánk. Ma ugyanis minden felhasznált energiánk a nap mai vagy korábbi kisugárzott energiából származik. (Mert a szén, olaj, gáz… mind a korábbi – a nap által növesztett – fák és egyéb élőlények maradványa.)

Hogyan működnek a napelemek?

NapelemA napelemek a nap sugárzását átalakítják használható elektromos energiává.

Az így kinyert energia függ a napelem panel hatékonyságától, az éghajlati és időjárási viszonyoktól. Száraz helyek ideálisak, több energiát termelnek a napelemek tiszta légköri viszonyoknál, amikor közvetlen napfény éri őket. De még a legnagyobb hatékonysággal működő napelem is csak a beérkező energia kis részét tudja átalakítani használható energiává. Bár ez az érték a kutatások eredményeképpen egyre inkább nő. Jelenleg a kereskedelemben kapható panelek 14-19% körüli hatékonysággal működnek.

A napelemek több különálló napcellából állnak össze, kb. úgy mint ahogy egy fal is sok tégla egymáshoz illesztésével készül el. Mindegyik cella egy kis teljesítményt ad le, de együtt a sok kis cella sokra megy. Egy átlag panel kb. 260-270 W teljesítményű,  ami egy TV-t, egy lámpát és egy notebookot egyszerre el tudna látni energiával. Ez ugyan nem ilyen egyszerű a valóságban, de a példa így valószínűleg érthető.

Hogyan készülnek a napelemek?

HomokAmikor valaki megtudja, hogy a napelemekhez leggyakrabban felhasznált anyag a szilícium, ami leginkább homok formájában ismert, sokan nem értik, hogy miért csak a 20. században kezdődött a napelemek karrierje. Hiszen a szahara is mind homok. Ez így is van, csak sajnos a napelemek gyártásához nagyon tiszta szilícium kell. Az a tisztaság, ami egy orvosi műtőben előírás, ezekben a gyárakban elfogadhatatlanul gyenge lenne. Ide pedig mai korunk csúcstechnikája kellett, hogy ne csak szemetet termeljenek.

A gyártásnak az adta meg a nagy lökést, hogy ugyanezek a szilícium lapok kellenek a számítástechnikában is. Ahogy a számítástechnika fejlődött, úgy haladt vele együtt a napelemek gyártása.

Ma már léteznek persze más módon előállított napelem panelek is, de ezek vagy nem olyan hatékonyak, vagy nagyon drágák.

Mennyi energiát tudnak a napelemek termelni?

Közvetlen napfényben az egyenlítő mentén a működnek legjobban a napelemek, habár a Föld atmoszférájának következtében a földi napelemek sosem fognak tudni olyan hatékonysággal működni, mintha direktbe kapnák a napsugarakat.(pld az űrben)

A napenergia változásaMás tényezők is befolyásolják a napelemek teljesítményét, az időjárás, a beárnyékoltság, a dőlésszög és pozíció. A leghatékonyabban ott működnek, ahol magas a regionális napsugárzás aránya, valamint közvetlen napfény éri őket, távol olyan tárgyaktól, amik beárnyékolhatják.

Magyarországon a napsütéses órák száma 1900-2300 óra/év, ami azt jelenti, hogy egy átlagos 200W-os kristályos napelem által megtermelt elektromos energiája 220-240 kWh/év. A nálunk rosszabb benapozási adatokkal rendelkező országokban, mint például Németországban, Csehországban, Ausztriában kevésbé hatékonyan működnek a napelemek, de ennek ellenére rengeteg rendszer van kiépítve. Ez betudható a környezettudatosságnak és nem utolsó sorban a kedvező támogatási rendszernek. Vélhetően a közeljövőben Magyarországon is átveszik ezt a támogatási formát, így nálunk is ugrásszerűen növekedhet a kiépített napelemes rendszerek száma.

NapraforgóA napelem hatékonyságát azzal lehet a legjobban megnövelni, ha egy mozgó állványra szereljük, ami követi a Nap mozgását és mindig irányba forgatja a napelemet. Ezáltal a napelemek a maximálisan elérhető legtöbb közvetlen napfényt kapják. Ezzel a megoldással 40-50%-al növelhető a fix telepítésű napelem képest az energia termelése, viszont a mozgató állvány igen költséges és a nagyobb szélre érzékeny.

A többévnyi hőhatás és fizikai használat csökkenti a napcellák hatékonyságát.  A jelenlegi kristályos napelemek garanciális élettartama 25-30 év, miután a napelem továbbra is működőképes, csak  a névleges teljesítmény 70-80%-a alá esik a hatásfoka.

A napelem által termelt energia mennyisége függ a napcellák számától, a felhasznált anyag és technológia minőségétől, valamint a napelem életkorától.

Ezért a napelemek beszerzése előtt célszerű tájékozódni a minőségről, illetve a forint/watt arányról.

Napelemmel csak akkor lesz áramom, ha süt a nap?

AkkumulátorSzerencsére nem, mert akkor nem sokan használnának egy ilyen rendszert.

A napelem által termelt áram egyébként is egyenáram, amit a hagyományos elektromos berendezéseink (TV, számítógép, hűtő, világítás…) nem tudnak használni. Ezért ezt az egyenáramot egy berendezés, amit inverternek neveznek, átalakítja számunkra használható váltakozó árammá.

A fő kérdés viszont az, hogy általában máskor kell az energia, mint amikor legjobban süt a nap. Erre a megoldás az energia tárolása. Két fő megoldás terjedt el. Az első akkumulátorokban tárolja az energiát, a másik visszatölti a klasszikus 230V-os hálózatba. Ez a megoldás sokak számára meglepetésként hangzik, de gondoljunk csak bele, hogy minden erőmű így működik. Például a paksi atomerőmű is. Áramot termel és betölti az elektromos hálózatba.

Sok országban az állam úgy támogatja a környezetvédelmet és a megújuló energiák használatát, hogy az így termelt áramot magasabb áron veszik át, mint a hagyományos energiaforrásokkal termelt áramot. Magyarország ezen a területen némileg le van maradva, de már vannak tervek egy ilyen rendszerre, melynek a neve METÁR lesz. (Megújuló Energia TÁmogatási Rendszer) A rendszer alapjairól, paramétereiről a metár oldalon olvashat.

A napelem meg tudja oldani a teljes energiaellátásom? Lehet 0 az energiaszámla?

0 villanyszámlaIgen! Ennek azonban feltételei is vannak. Az egyik feltétel, hogy a ház teljes energiaigényét elektromos áram lássa el. A gázkazánt ugyanis nem tudja táplálni a napelem. Mivel a legáltalánosabban felhasználható energia az elektromos áram, így bármi megoldható a segítségével. Fűtés, hűtés, világítás, hagyományos berendezések működtetése…