Nagy napelem bővülés Kínában

Kína a napelem telepítésekben újabb rekordot dönt

Kína tele napelemmelA Kínai Energiahivatal nyilvánosságra hozta, hogy 2014-ben a céljaik szerint összesen 14GW új napelem rendszer kerül üzembehelyezésre.

A korábbi, januárban publikált adat még “csak” 10GW volt, ami már magában is hatalmas fejlődés, ráadásul most ezt emelték meg. Ezzel nem csak a globális éves napelem termeléssel lettek világelsők, hanem a napelemek telepítések terén is.

Az új rendszerek telepítésére ösztönzőket vezetnek be, melyekből 6GW-ot napelem erőművek, 8GW-ot pedig kisebb, szétosztott termelésű erőművek vehetnek igénybe. Mivel az ország hatalmas, így nem összesített értéket határoztak meg, hanem régiós szintű kvótákat. A keleti, leginkább iparosított, így legnagyobb energiaigényű tartományok számára jelölték ki a legmagasabb 1,2GW kvótát. Ez a határ viszont rugalmas, mert ha az elektromos hálózat nem tudja befogadni ezt az értéket, akkor csökkenthetik a mennyiséget, ha valahol ennél többet termelnek, akkor azt már nem támogatják.

Mivel Kína 2013-as év során már 12GW új napelem termelői kapacitást helyezett üzembe, így az elemzőket nem lepte meg ez az új megemelt értékű bejelentés. A BNEF vezető napenergia elemzője, Jenny Chase szerint ennek a hatalmas növekedésnek az egyik oka, hogy a napelemek ára erősen lecsökkent, és a telepítésük egyre egyszerűbb.

Így a sok országban bevezetett napelem rendszer támogatások következtében gyorsan bővült a telepítés tempója.

A viszonyítás miatt jó tudni, hogy ez a 14GW új napelem rendszer egyenlő 7 db paksi atomerőmű teljes kapacitásával, amit ők most egy év alatt telepítenek.


Vélemény, hozzászólás?