Napelem park épült Magyarországon

Napelem park épült uniós támogatással Magyarországon.

Napelem parkMivel Magyarszágon nem létezik a zöld áramtermelést támogató “Feed-in-tariff” rendszer, emiatt sajnos ritkán adhatunk hírt napelem parkok létesítéséről. Most mégis elkészült egy 10 MWp teljesítményű napelem park Pécs mellett.

A beruházás főleg uniós és Magyar állami támogatásból létesült, melynek összege 4,2 milliárd Ft volt. Ehhez a beruházó már “csak” 703 millió Ft-ot kellett, hogy hozzátegyen, és már rendelkezésre is állt a beruházás alaptőkéje. Ebből az összegből épült fel a 38 ezer napelem panelből álló park, melynek a fizikai megvalósítása is érdekes. Biztonsági okokból egymás mellé építettek 8 db 1,25 MWp teljesítményű, energiatermelésben egymástól független rendszert, és így állt össze a 10 MWp öszesített teljesítmény.

A helyszín választása jelkép értékű, hiszen a pécsi hőerőmű valamikori zagyteréből álló 10 hektáros rekultivált területre kerültek ki a napelem panelek. Napenergia erőművek szerencsére kis helyre is telepíthetők, és mint példák mutatják Magyarországon is sok kihasználatlan terület van még a sportcsarnokok tetején napelemek számára.

Ehhez az első lépés persze az kellene, hogy legyen, hogy a döntéshozók ne tartsanak a napelem újrahasznosításától, hanem illesszék be az ország energiatermelésébe.

A napelem park a jelenlegi tervek alapján március első felében kezdi el a működést, és várhatóan évente több, mint 10 GWh energiát fog megtermelni.

A hozzászólások le vannak tiltva.