Műanyag napelem

Műanyag napelem

A legújabb napelemek a molekuláris quantum szintjén működnek, és egy érdekes új, egyre divatosabbá váló technológiát képviselnek.
Ezeket a napelemeket karbon(szén) nanocsövek, vagy quantum pontok műanyagba való beültetésével gyártják. A szilícium-alapú napelemekkel ellentétben, ezen napcellák gyártásához nincs szükség steril körülményekre a gyártás során, ezért az előállítási költsége is alacsonyabb.

A műanyagból készült napelemek gyakorlati felhasználása korlátlan lehetőségeket kínál, – akár egy laptop képernyőjébe is bele lehet integrálni, így használat közben is folyamatosan energiát termelhet.
Ennek az új technológiának azonban az elsődleges akadálya a hatékonyság, mert körülbelül csak 11% energiát képes megtermelni a kristályos szilícium alapú napelemekhez képest. Az egyetlen megoldás arra, hogy hatékonyabban termeljenek energiát a műanyag alapú napelemek, hogy a látható fény spektrumán kívüli fényből is képesek legyenek előállítani elektromos energiát. Néhány kísérleti műanyag napelemmel folytak kísérletek, amelyek az infravörös sugarakat is begyűjtik. Ezáltal, hogy össze tudja gyűjteni a látható és az infravörös fényt is, a gyakorlati hatásfokot a kristályos napelemek hatékonyságának 30%-ra is fel tudták emelkedni.