Olcsó és hatékony vékony film napelem

Film napelem

Film napelemSzingapúri kutatók nanotechnológia segítségével hatékony és olcsó vékony film napelemet fejlesztettek ki. Ez a film még természetesen messze van a kereskedelmi forgalomtól, de hosszabb távon a napenergia árának felezését várják tőle.

A Nanyang Műszaki Egyetem kutatói és az A*Star Mikroelektronikai Intézet együttműködésében készült vékony film napelem olcsóbb, gyengébb minőségű szilíciumból készül, bár így is hasonló nagyságú áramot generál, mint a jelenleg használt szilícium napelemek. (34,3 mA/cm2)

Az amorf szilícium film felületén kialakított egyedi struktúra teszi lehetővé ennek az áramerősségnek az elérését. Az így elért 5,26%-os hatékonyság ugyan elmarad a jelenlegi jobb minőségű kristályos napelemek 20-25%-os hatékonyságától, de a kutatók már dolgoznak a különböző teljesítményjavító, fényt csapdába ejtő technológiákon.

Ennek a technológiának pont az a jelentősége, hogy olcsón gyártható. Ha tudják fejleszteni a hatékonyságát, akkor egyre inkább át tudja venni a szerepet az energiatermelésben a jelenlegi -hosszabb távon nem fenntartható- energiaforrásoktól, mint szén, olaj, nukleáris energia. Pont emiatt a kutatók vezetőjének becslése szerint 2013-ra a vékony film cellák iránti igény a jelenlegi duplájára nő.


Vélemény, hozzászólás?