Szén nanocsövek lesznek az olcsó napelemek

Az USA Északnyugati Egyetemének kutatói egy szén nanocsöves anyagot fejlesztettek ki, mely megváltoztathatja a napenergia hasznosítását. Az anyag előnye, hogy rugalmas és a szénen alapul, ami a földön gyakori elem, valamint az emberiségnek már több évszázados (évezredes) technológiája van a használatára.
A rugalmasság olyan mértékű, hogy beledolgozható akár ruhába is, emiatt a hordozható elektronikai termékek energiaellátása könnyen megoldhatóvá válik.
Egy másik problémára is megoldást kínálhat a szén nanocső. A kutatók ugyanis létrehoztak egyrétegű szén nanocsöveket egy nanométer átmérővel és tesztelték az eredményt.
Ez a szén nanocsöves anyag ugyanis eltérő tulajdonságokat mutat a cső átmérőjétől és a csőben levő szénatomok szimmetriájától függően. Így kétféle csövet tudtak létrehozni, fémes és félvezető változatot. Ennek a fémes csőnek a vezetőképessége 50-szerese a hagyományos félvezető rétegűnek.
A hagyományos napelemek ugyanis több rétegből állnak. Az egyik réteg egy átlátszó réteg, ami átengedi a napfényt, és vezeti a fény hatására felszabaduló áramot. Erre viszont (átlátszó és vezeti az áramot), csak pár anyag képes. Jelenleg az indium-ón-oxidot használják erre a célra, ami sajnos az indium ritkasága miatt drága, és egyébként fizikailag törékeny anyag.
Mivel az egyik réteget ilyen sikeresen le tudják cserélni, a kutatók most a többi réteg lecserélhetőségén dolgoznak.


Vélemény, hozzászólás?