Újabb napelem gyár bezárás

Bezárt egy újabb napelem gyár.

Bezár a napelem gyárPár évvel ezelőtt egymás után épültek a napelem gyárak Magyarországon. Mostanában sajnos ezeknek a gyáraknak a bezárásáról szólnak a hírek. A legújabb csődbe jutott napelem gyár a szolnoki ASolar.

A 2011 nyarán uniós támogatással indult gyár gyors felfutással, egy éven belül elérte a 3 milliárdos éves bevételt. Ezután gyors zuhanás következett és 2015 februárjában már be is zárt a gyár. A cég vezetője, Kőműves Árpád korábbi nyilatkozata alapján 3-5 éves kifutással várta a nyereségessé válást, ezt azonban a cég már nem érte meg.

Hiába kapott a cég több, mint fél milliárdos támogatást, tevékenységük minden éve veszteséges volt. Halmozódtak a közüzemi, csarnokbérleti díjak és végül a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) el is indította a felszámolást 2015 december 15-én.

Voltak még próbálkozások Szaud-Arábiai napelemgyártó üzem létesítésével és kínai pénzügyi befektető bevonásával, de a próbálkozások sikertelennek bizonyultak és a cég felszámolása elindult.

Mivel a hagyományos energiaforrások egyre drágábbak és az ellátás is kiszámíthatatlan, ezért a megújuló energia a jövő. Emiatt egy ilyen csőd tovább ront a jelenlegi helyzeten.

Talán ez a gyár sem ment volna csődbe, ha a napelemekre kivetett adó helyett valamilyen támogatást kapott volna a napelemek telepítése és emiatt nagyobb lett volna a magyarországi értékesítés, de ez már messzire vezet…

A hozzászólások le vannak tiltva.