A szélenergia veszélyei

Tudta, mik a szélenergia veszélyei?

Szélenergia veszélyeiGondoljuk meg jobban a szélenergia használatát, mert több káros mellékhatása is van. Mik a szélenergia veszélyei?

Meghalhatnak a madarak a szélerőművek lapátjai miatt, és még a földben élő kukacoknak is rossz, hogy remeg miattuk a talaj.

Ezt a furcsa figyelemfelhívást az Orosz elnök, Vlagyimir Putyin szájából lehetett hallani egy Szverdlovszk-i ipari konferencián. A helyszínről azt érdemes tudni, hogy ez az ország egyik ipari központja és egyben az egyik legszennyezettebb része. Az egyébként is alacsony környezetvédelmi szintű Oroszországban ez már nagyon komoly szintet jelent.

Itt tette fel ezt az érdekes kérdést is: “Ki szeretne olyan világban élni, ahol a sorban álló szélerőművek között napelem mezők vannak?”

Ha azt hozzáadjuk, hogy az ország gazdasága valószínűleg összeomlana, ha a világ rövid idő alatt átállna fosszilis forrásokról a megújulókra, sok minden érthetővé válik. (Hiszen a GDP 40%-át adja a fosszilis energiaforrások kitermelése, feldolgozása és exportja.)

Azért nézzük meg a felvetett probléma valós jelentőségét is.

A szélerőművek elterjedésének kezdete óta riogatnak a madárbarátok a szélgenerátorok madarakra veszélyes voltával. Azóta szerencsére születtek szakértői felmérések és elemzések a problémáról. Az eredmény megdöbbentő eredményeket hozott.

A madarakra leselkedő legnagyobb veszély, egy valódi tömeggyilkos kiemelkedik minden más veszélyforrás közül. Ez pedig a macska.

A USA Today-ben megjelent elemzés szerint egy évben átlagosan több, mint 2,5 milliárd madarat ölnek meg a macskák és kevesebb, mint 300 000 madár végzetét okozzák a szélerőművek. Vagyis majdnem 9000-szer veszélyesebbek a madarakra a macskák, mint a szélenergia használata.

Tiltsuk be tehát ezeket a cuki, hízelgő szőrgombócokat? Persze hogy nem. De a szélerőműveket sem, mert az egyik leggazdaságosabb és legtisztább energiatermelést biztosítják az emberiség számára. Legalábbis addig, míg az emberiségnek szüksége van energiára és nem tudunk egy még tisztább módszert használni.

“Szerencsére” Magyarországon ez nem probléma, hiszen pár éve már betiltották a szélenergia terjedését.

Vajon amikor még csak szélmalmok voltak, azok nem voltak veszélyesek?

A hozzászólások le vannak tiltva.