Megújuló energia lássa el Svédországot

Megújuló energia lássa el Svédországot 2040-re.

Adómentes megújuló energiaA Svéd kormány célul tűzte ki, hogy 2040-re az egész országot megújuló energia lássa el. Erről nyilatkozott a Svéd kormány november 21-én.
Jelenleg a fő energiaforrásuk 39 %-ban vízenergia, 36 %-ban atomenergia, a napenergia aránya pedig kisebb, mint 0,1 %.

Ahhoz, hogy ilyen arányban át tudják alakítani az energiaellátásukat, a napenergiával saját célra termelt áram adóját például 2017-ben eltörlik. Ha valaki értékesítési céllal termel napenergiával áramot, akkor a jelenlegi értékhez képest 98%-al csökkentett (már csak jelképes) adót kell fizetnie.

Magdalena Andersson, a szociáldemokrata pénzügyminiszter szerint ezzel jelentősen felgyorsulnak az ilyen célú befektetések. A parlament elé került indítványt garantáltan el is fogadják, mert a jobbközép ellenzék korábban már többször kritizálta a kormányt, a megújuló energia alacsony szintű támogatásáért.

Ugyan a Brüsszeli Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia ezt a tervezetet, de ez is valószínűsíthető, mert az EU jelenleg is növelni szeretné legalább 20%-ra a megújuló energia részarányát a teljes energiafogyasztáson belül.

Annak ellenére, hogy Svédország adottságai napenergiában igen szűkösek, mégis 5-10%-ra szeretnének növelni a részarányát az ország energiamixében.

A hozzászólások le vannak tiltva.