A napelem rendszer összetevői

Napelem rendszerA napelem rendszer a következő főbb elemekből áll:

  • Napelem panelek
  • Inverter
  • Rögzítés
  • Kábelezés
  • Biztonságtechnikai berendezések és kapcsolók

A napelem rendszer lényege a napelem panel

Napelem panelA napelem rendszerek látható és látványos részei a panelek, melyek lehetnek tetőre, talajra vagy pl. napkövető rendszerre szerelve.

Ezek a panelek alakítják át a rájuk eső napfényt elektromos energiává. Ebből már érthető is, hogy azért fordítjuk a napelemeket a déli (napos) irányba, mert akkor több napsütést kapnak és így több energiát termelnek. Sok esetben pont azért kerülnek talajra a napelemek, mert a tető nem megfelelő irányba néz.

A forgató rendszernek éppen ezért az a feladata, hogy mindig abba az irányba fordítsa a paneleket, amerről süt a nap. Ezzel lehet maximálisra növelni azt az energiát, amit egy napelem rendszer termelni képes. A megoldásnak viszont vannak hátrányai is, mert ez a napelemes rendszer nagy helyet igényel, a forgató rendszer jelentősen növeli a költségeket és különleges berendezéseket is alkalmazni kell, hogy nagy szélben a rendszer a föld felé fordítsa a paneleket, hogy nehogy az egész szerkezetet felborítsa a szél.

A napelem anyaga és kivitelezése szerint is sokféle lehet. Ma már egyre több anyagból gyártanak napelemet. Ezek közül itt az alapanyagon szerint felosztva a kereskedelmi forgalomban kapható és legfontosabb típusokat emeljük ki:

Mostanában egy átlagos panel kb. 270-330W energiát tud termelni ideális körülmények között. Mivel ez egy névleges érték, ideális körülmények pedig ritkán vannak, emiatt ez inkább csak egy katalógus adat. Helyette az éves termelés értékével érdemes foglalkozni.

A napelem panel több cellából készül, és ezek a cellák adják a panel jellegzetes rácsos látványát a védő üveg alatt.

Inverter

InverterAz inverter alakítja át a napelem panelekben termelődő elektromos energiát olyan energiává, melyet az jelenleg használt berendezéseink is fogyasztanak. A napelem ugyanis egyenáramot termel, az otthon vagy az iparban használt berendezések pedig 230V-ot vagy három fázist használnak.

Az átalakításon kívül a berendezés komoly biztonsági feltételeknek kell, hogy megfeleljen, mert minden napelem rendszer tulajdonképpen egy energiatermelő erőmű, az pedig nem játék.

Az egyik feladata pont emiatt a villanyszerelők védelme. Amikor az elektromos szolgáltató hálózata valamiért megszakad, (véletlen vagy szándékos hálózati áramkimaradás fordul elő,) akkor az inverter sem továbbíthat energiát a hálózatba. Ezzel veszélyeztetné a rendszert karbantartó villanyszerelők életét.

Napelem rendszer rögzítés

Napelem rendszer rögzítésMivel egy napelem rendszer élettartama előreláthatólag 50-60 év is lehet, így a rögzítés is legalább ennyi ideig stabilan kell, hogy tartsa a paneleket. Ide emiatt csak rozsdamentes acél és alumínium használható. Más nem bírná ennyi ideig az időjárás (eső, szél, fagy) hatását.

Jelenleg minden fedésre (hagyományos és betoncserép, zsindely, fém, négyszög- és hullámpala, lapostető…) létezik megfelelő rögzítés, melyek minőségben ugyanolyan tökéletesen ellátják feladatukat, így az Ön házára is lehet napelem rendszert telepíteni.

Kábelezés

A napelemes rendszerek elektromos energiáját speciális szolár kábelek továbbítják, mert itt hagyományos kábelek használata esetén nagy lenne a napelemes rendszer vesztesége.

Biztonságtechnikai berendezések és kapcsolók

Kapcsoló és biztonsági berendezésA panelek és a tartószerkezet kinn van a szabadban ezért a villámok bármikor belecsaphatnak. A napelemes rendszerek kábelei viszont bevezetnének a villám közvetlen vagy másodlagos túlfeszültségét a házba tönkretéve az invertert és a házban levő elektromos fogyasztókat. Emiatt minden napelem rendszer több biztonsági berendezést kap. Ezek egy része védi közvetlenül az invertert, más része a rendszer többi részét.

Természetesen szükség van egy főkapcsolóra is, hiszen bármikor szükség lehet szerelésre a napelemnél vagy a ház többi részén, és ehhez a feszültségmentesítés alapvető követelmény.

Mutasd meg másoknak is...